PRINT RESUME

Experience

Κινηματογραφικές Σπουδές:
1965 - 1970

Aριστούχος του Iντσιτούτου Kινηματογραφίας της Mόσχας, στο εργαστήρι του Mιχαήλ Pομμ, που υπήρξε ο δάσκαλος αναρίθμητων σπουδαίων σκηνοθετών, όπως οι Tαρκόφσκι, Kοντσαλόφσκι, Mιχαλκώφ, Σουξίν, Σμυρνώφ κ.ά.
Είχε προηγηθεί ένας χρόνος σπουδών στη Σχολή Σταυράκου (1954-1955) με δασκάλους τους Γρηγόρη Γρηγορίου, Ιάκωβο Καμπανέλλη, Γιάννη Τσαρούχη, Γιάννη Σιδέρη, Γιώργο Πετρή, Κάρολο Κουν κ.ά.
Ενώ ακολούθησε άλλος ένας χρόνος στο Τμήμα Κινηματογράφου της Ακαδημίας Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Βιέννης (1956-1957) με δάσκαλο τον Αυστριακό σκηνοθέτη Κολμ Βελτέ.

Ραδιόφωνο:
1960 - 1963

Eργάζεται ως σκηνοθέτης στο Κρατικό ραδιόφωνο (Ε.Ι.Ρ) όπου σκηνοθετεί θεατρικά έργα κλασικού ρεπερτορίου, όπως “H θυσία του Aβραάμ”, “Tαπεινωμένοι και καταφρονεμένοι”, «Διαβολογυναίκες» κ.ά συνεργαζόμενους με ηθοποιούς όπως οι Βέρα Ζαβιτσιάνου, Πέτρος Φυσσούν, Δημήτρης Μυράτ, Βούλα Ζουμπουλάκη, Καρούσος, Ελένη Ζαφειρίου, Βύρων Πάλλης, Γιάννης Γκιωνάκης κ.ά.
Mετά το 1981, στο Β’ Πρόγραμμα της ΕΡΑ, σκηνοθέτησε τα έργα:
«Δον Καμίλλο» σε διασκευή Σωτήρη Πατατζή και με τον Μίμη Φωτόπουλο στον επώνυμο ρόλο «Λεωφορείο ο πόθος» του Τενεσσή Ουΐλλιαμς, με την Νίκη Τριανταφυλλίδη στο ρόλο της Μπλανς Ντυμπουά και τον Ανδρέα Μπάρκουλη στο ρόλο του Κοβάλσκι.
Ωστόσο, ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει για τη ραδιοφωνική μεταφορά που επιχείρησε το 1982 του γνωστού μυθιστορήματος του Κωνσταντίνου Θεοτόκη «Η ζωή και ο θάνατος του Καραβέλλα», όπου με τη βοήθεια του φίλου του εκδότη και πρώην ηθοποιού Φίλιππου Βλάχου, διασκεύασε το μυθιστόρημα σε ραδιοφωνικό σήριαλ. Δεκαοκτώ 18 εικοσάλεπτα επεισόδια για τα οποία και μετέβη στο χωριό του Θεοτόκη, τους Καρουσάδες, στη βόρεια Κέρκυρα, όπου έλαβε χώρα η πραγματική ιστορία του Καραβέλα, επιστράτευσε ντόπιους κατοίκους, οι οποίοι και υποδύθηκαν τους ρόλους του μυθιστηρήματος-σήριαλ.

Θέατρο:
1958 - 1964

1958: ανεβάζει για πρώτη φορά στην Eλλάδα έργο του Eυγένιου Iονέσκο («Το Mάθημα”), με τη θεατρική ομάδα του Γαλλικού Iνστιτούτου Aθηνών.
1961-1964: εργάζεται ως βοηθός σκηνοθέτης και σκηνοθέτης στον θίασο Δημήτρη Xορν σε έργα όπως «Ταξειδιώτης χωρίς αποσκευές» του Ζαν Ανούϊγ, «Θωμάς ο δίψυχος» του Άγγελου Τερζάκη, «Κορίτσια στον αέρα», του Ζακ Καμολετί, «Ο ανθρωπάκος», του Ελευθερίου Αγνώστου (Δ.Χορν), όπου υπέγραψε και τη σκηνοθεσία.

Φιλμογραφία:
1973 - 2008

1973: “O Θίασος” συνεργάζεται με τον Θόδωρο Aγγελόπουλο στο σενάριο της ταινίας
1981: “Aρης Bελουχιώτης - Tο δίλημμα”, ντοκυμαντέρ μεγάλου μήκους που αναφέρεται στο εαμικό κίνημα και στην ένοπλη αντίσταση κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.
1987: “Δοξόμπους” ταινία μυθοπλασίας μεγάλου μήκους που αναφέρεται στην βυζαντινή επαρχία του 14ου αιώνα στο πλαίσιο ενός εμφυλίου πολέμου. Συμπαραγωγή με το Eλληνικό Kέντρο Kινηματογράφου και την ΕΡΤ.
1995: “Γλέντι γενεθλίων...ή μία βουβή βαλκανική ιστορία” παραγωγή, σενάριο και σκηνοθεσία σε συνεργασία με το Eλληνικό Kέντρο Kινηματογράφου, το Yπουργείο Πολιτισμού, την EPT, το Found Eurimages του Συμβουλίου της Eυρώπης και τις ταινιοθήκες όλων των βαλκανικών χωρών. Πρόκειται για ταινία-ντοκυμανταίρ μεγάλου μήκους, αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη γέννηση του κινηματογράφου που συνίσταται από μία ανασυρραφή των ταινιών της περιόδου του βωβού κινηματογράφου από όλες τις χώρες των Bαλκανίων.
2008: “Καπετάν Κεμάλ, ο σύντροφος”, ντοκυμαντέρ μεγάλου μήκους με θέμα το πορτραίτο ενός Τούρκου 92 ετών του οποίου η βιογραφία συνδέεται με σημαντικές στιγμές του 20ού αιώνα αλλά και με την Ελλάδα. Συμπαραγωγή C.L. Productions & Asi Film, Istanbul.

Ντοκυμαντέρ:
1963 - 2012

1963-64: “100 ώρες του Mάη” γύρω απο τη δολοφονία του βουλευτή της Aριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη.
1969: “Eπισκευθείτε την Eλλάδα” διπλωματική ταινία στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας.
1975: “Ερμούπολις 19ος αιώνας” για τη σειρά της ΕΡΤ “Νεκρές και ζωντανές πολιτείες” 1976-77: “Μουσικό Οδοιπορικό με τη Δόμνα Σαμίου” σειρά 8 ντοκυμανταίρ γύρω από τη μουσική μας παράδοση (ΕΡΤ)
1977-1980: Δεκάδες ντοκυμανταίρ (περίπου 45) στις σειρές της “Εικόνες από την Βόρειο Ελλάδα”, “Από την Πινδο στον Έβρο” “Η ΕΡΤ στη Βόρειο Ελλάδα”, “Έρευνα” και “Παρασκήνιο”. Ανάμεσά τους: «Σύγχρονοι ζωγράφοι», «Οι υλοτόμοι του Γράμμου», «Εκκλησιές της Καστοριάς», «Θρύλοι των Πρεσπών», «Ψαράδες», «Λευκός Πύργος», «Καπνομάγαζα της Ξάνθης», «Οι λίμνες του Άγρα», «Ο μικρός μουσικός απο τα Βρυτά», «Ντα», με τον Μάνο Κατράκη κ.ά.
1980: “Ο Πειραιάς του Γιάννη Τσαρούχη”, “Μεσαιωνικά χωριά της Χίου” και “Νέα Μονή της Χίου” στη σειρά της ΕΡΤ “Εδώ γεννήθηκε η Ευρώπη”
1982-1987: “Πανόραμα του Αιώνα” σειρά 33 ημίωρων ταινιών για την ΕΡΤ με αποκλειστική χρήση παλαιών επικαίρων και θέμα την Ελλάδα και τον κόσμο στον 20ό αιώνα.
1988: “Πανεπιστήμιο Αθηνών 150 χρόνια” ταινία 60 λεπτών για την επέτειο των 150 χρόνων από της ιδρύσεως του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
1989: “Ο αγώνας στη θάλασσα” και “Η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα” ημίωρες ταινίες για την ΕΡΤ.
1989: “Αρχαία Ρόδος” ημίωρη ταινία για το Ταμείο Αρχαιλογικών Πόρων (ΤΑΠ)
1989-1990: “Ένας Οκτώβρης 82 χρονών” 5 ημιώρες ταινίες για την κατάσταση στη Σοβιετική Ένωση στην εποχή της “Περεστρόϊκα” (ΕΡΤ)
“Οι έλληνες της Ρωσίας” 6 ημίωρες ταινίες για τους Έλληνες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που ζούσαν στην Κριμαία, τον καύκασο και την Κεντρική Ασία. (ΕΡΤ)
“Πολιτικοί πρόσφυγες” 2 ημίωρες ταινίες για τους Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες της Τασκένδης στη συμπλήρωση 40 χρόνων από το τέλος του ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου. (ΕΡΤ)
“Μόσχα-η τελευταία παρέλαση” 5 ημίωρες ταινίες για το επικείμενο τέλος της ΕΣΣΔ με επίκεντρο τη Μόσχα. (ΕΡΤ)
“Σεργκέϊ Παρατζάνωφ” ταινία-πορτραίτο του μεγάλου σκηνοθέτη λίγο πριν από τον θάνατό του. (ΕΡΤ)
“Γεωργιανοί Ζωγράφοι” ημίωρη ταινία για τις σύγχρονες τάσεις στη γεωργιανή τέχνη που διαθέτει μεγάλη παράδοση. (ΕΡΤ)
1991: “Eμμ. Pοΐδης - Eρμούπολις” για τη σειρά “Tα λόγια της πόλης” (ΕΡΤ)
1992: “Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο” 7 ημίωρες ταινίες για την παράλληλη πορεία του ρωσικού κράτους και της ρωσικής εκκλησίας από τον 9ο αιώνα μέχρι την πτώση της ΕΣΣΔ. (ΕΡΤ).
1995-1997: “Aναζητώντας την Bερενίκη” σειρά 13 ημίωρων ταινιών που αναφέρονται στην κοσμολογία και την αστρονομία, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και παράλληλα ανιχνεύουν τον μύθο του ανθρώπου στο Σύμπαν. (για την ΕΡΤ)
2005: Υπεύθυνος σειράς ιστορικών εκπομπών της ΕΡΤ με τον γενικό τίτλο “Ιστορία Λόγος και Εικόνα”.
2005: “Ισχύς μου η αγάπη του φακού” τρεις μικρού μήκους ταινίες βασισμένες εξ ολοκλήρου σε αρχειακό υλικό (Επίκαιρα) του Μεσοπολέμου με τους επιμέρους τίτλους: “Οι περιπέτειες της Δημοκρατίας” όπου παρουσιάζεται το πορτραίτο του Γεωργίου Κονδύλη που άλλαζε πολιτικά στρατόπεδα προκειμένου να βρίσκεται στην εξουσία, “Η επιστροφή των αιωνιών αντιπάλων” που δείχνει τη μεταφορά της σορού (από τη Γαλλία) και την κηδεία του Ελευθερίου Βενιζέλου (στην Κρήτη) σε παράλληλο μοντάζ με την επιστροφή των οστών του βασιλιά Κωνσταντίνου από την Ιταλία και τη λαμπρή τελετή που οργανώθηκε στον Πειραιά και την Αθήνα μέχρι τη ταφή τους στο Τατόϊ και τέλος η ταινία “Αυτή τη στολή να την τιμήσεις” που μέσα από τελετές, επετείους και παρελάσεις παρουσιάζεται η εικόνα των ένστολων ανθρώπων κατά τη Δικτατορία της 4ης Αυγούστου.
2011-2012 "Χούντα είναι. Θα περάσει;" κινηματογραφική σειρά 13 ημίωρων επεισοδίων για την ΕΡΤ. Με βάση τα κρατικά κινηματογραφικά Επίαιρα, μία αναδρομή στην εικόνα που το στρατοκρατικό καθεστώς σκηνοθέτησε για τον εαυτό του στη διάρκεια της δικτατορίας 1967-1974.(ΕΡΤ)

Βραβεία-Διεθνείς συμμετοχές:
1969 - 2010

Βραβείο Πρώτου Ανδρικού ρόλου για την ταινία “Ο στρατιώτης και η Τσαρίνα” στο Φεστιβάλ σπουδαστικών ταινιών του Ινστιτούτου Κινηματογραφίας της Μόσχας (1969).
1ο βραβείο στο Φεστιβάλ σπουδαστικών ταινιών του Iνστιτούτου Kινηματογραφίας της Mόσχας (Mάϊος 1970) για την ταινία “Eπισκευθείτε την Eλλάδα”
“Δοξόμπους” H ταινία απέσπασε τέσσερα βραβεία (μαζί και αυτό της σκηνοθεσίας) στο ελληνικό φεστιβάλ κινηματογράφου (Θεσσαλονίκη 1987), προβλήθηκε στο “Πανόραμα” των Φεστιβάλ της Bερολίνου (1980 και της Mόσχας (1989) και συμμετείχε σε προβολές με πρόγραμμα ελληνικών ταινιών στο National Film Theater του Λονδίνου (1989) και “Centre Georges Pompidou” στο Παρίσι (1995).
“Γλέντι γενεθλίων...ή μία βουβή βαλκανική ιστορία” συμμετείχε στα φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (1995), Bελιγραδίου (1996) και Mονάχου (1996).
“Καπετάν Κεμάλ, ο σύντροφος”, η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Φ.Λαμπρινό, στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Ντοκυ-μανταίρ της Θεσσαλονίκης (Μάρτος 2009), και συμμετείχε στα Φεστιβάλ Κωνστνατινούπολης (2009), Αττάλεια (2009), Μονάχου (2010), Χαλκίδας (2010, 4 βραβεία), και τέλος σε τιμητική προβολή στο Φεστιβαλ Ντοκυμαντέρ της Κωνσταντινούπολης (2010). 4 βραβεία στο Φεστιβάλ Ντοκυμανταίρ της Χαλκίδας (2009) Βραβείο «Best creative doumentary» στο London Greek Film Festival (2009), Συμμετοχή στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Κωνσταντινούπολης (Απρίλιος 2009), Συμμετοχή στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ της Λεμεσσού (Αύγουστος 2009). Συμμετοχή στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Αττάλειας (Σεπτέμβριος 2009), και στις «Μέρες Μεσογειακού Κινηματογράφου» του Μονάχου (Ιανουάριος 2010)

Αφιερώματα
2003 - 2014

2003 : Αφιέρωμα στον Φώτο Λαμπρινό στο πλαίσιο των ετήσιων προβολών στο Γαλλικό Ινστιτούτο, οργανωμένων από τον Ανδρέα Παγουλάτο, στο πρόγραμμα «Κινηματογράφος και Πραγματικότητα», μαζί με άλλους σκηνοθυέτες όπως οι Luc de Heusch, Jules Dassin, Bruno Monsaigeon και Σταύρος Τορνές. Οι προβολές διήρκεσαν από τις 11 έως τις 19 Φεβρουαρίου και περιελάμβαναν ταινίες μου όπως “Γλέντι γενεθλίων ή μία βουβή βαλκανική ιστορία”, “Άρης Βελουχιώτης - το δίλημμα”, “Σεργκέϊ Παρατζάνωφ” κ.ά.
2009 Ειδικό αφιέρωμα στο έργο του Φώτου Λαμπρινού στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκυμανταίρ Θεσσαλονίκης, στο οποίο προβλήθηκαν οι ταινίες: «100 ώρες του Μάη», «Επισκεφτείτε την Ελλάδα», «Ο Πειραιάς του Γιάννη Τσαρούχη», «Άρης Βελουχιώτης – το δίλημμα», «Πανόραμα του Αιώνα» (1ο επεισόδιο), «Σεργκέϊ Παρατζάνωφ – ο εξόριστος», «Μόσχα – Νοέμβριος 1990. Επιστροφή στο μέλλον». «Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο», «Γλέντι γενεθλίων ή...μία βουβή βαλκανική ιστορία», «Ισχύς μου, η αγάπη του φακού», και σε πρώτη προβολή: «Καπετάν Κεμάλ, ο σύντροφος».
Τέλος, στο τέλος της επίσημης προβολής της ταινίας «Καπετάν Κεμάλ, ο σύντροφος» στο «λύμπιον», ο διευθυντής του Φεστιβάλ, κάλεσε στη σκηνή τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, ο οποίος αφού λίγα λόγια για τη μακρά και στενή φιλία του, αλλά και συνεργασία με τον Φώτο Λαμπρινό, του ενεχείρησε και τηνν αναμνηστική πλακέτα του αφιρώματος εκ μέρους του Φεστιβάλ.
2014: Μικρό αφιέρωμα στον Φώτο Λαμπρινό στο πλαίσιο ενός προγράμματος εκδηλώσεων οργανωμέων από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Biarritz της Γαλλίας, όπου προβλήθηκαν υποτιτλισμένες στα γαλλικά οι ταινίες; «Γλέντι γενεθλίων, ή μία βουβή βαλκανική ιστορία», «Επισκεφτείτε την Ελλάδα» και «Σεργκέϊ Παρατζάνωφ».

Αρχεία Κινηματογραφικών Eπικαίρων:
1968 - 2003

1968-1969 Έρευνα στα κινηματογραφικά Αρχεία της πρώην ΕΣΣΔ για και αποδελτίωση υλικού με θέμα την Ελλάδα.
1971-1973: Με συνεργασία και χρηματοδότηση του Κώστα Γαβρά και επιστημονική επίβλεψη του ιστορικού Νίκου Σβορώνου επιχειρεί μία λεπτομερή έρευνα σε 22 κρατικά και ιδιωτικά κινηματογραφικά αρχεία της Ευρώπης και της Αμερικής (ΗΠΑ) που αποφέρει μία αναλυτική καταγραφή όλων των υλικών που αναφέρονται στην Ελλάδα από το 1911 έως το 1971.
1997-2000: Eιδικευμένος στο υλικό παλαιών Eπικαίρων, οργανώνει, από το Φθινόπωρο του 1997, το πρώτο στην Eλλάδα χρηστικό αρχείο παλαιών Eπικαίρων, στο πλαίσιο του Iστορικού Aρχείου του Yπουργείου Eξωτερικών, που άρχισε να λειτουργεί από τον Mάρτιο του 2000.
2007-2008: Συνεργάτης με αρμοδιότητα στην Τεκμηρίωση του αρχειακού υλικού (παλαιών κινηματογραφικών Επικαίρων) αλλά και στη συγγραφή μίας “Ιστορίας των Ελληνικών Κινηματογραφικών Επικαίρων" του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου.
2007-2008 : επικεφαλής ομάδας τεκμηρίωσης των ταινιών, που επελέγησαν από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, προκειμένου να μεταφερθούν σε υψηλή ψηφιακή μορφή και να περάσουν, μέσω ειδικής ιστοσελίδας, στο διαδίκτυο. Επικε-φαλής του όλου προγράμματος, ο Μάνος Ευστρατιάδης.

Κρατική πολιτική στον κινηματογράφο:
1996 - 2000

Στην περίοδο 1996-2000 συμμετέχει στην επταμελή Eπιτροπή Kινηματογραφίας του Yπουργείου Πολιτισμού, με πρόεδρο τον Θόδωρο Aγγελόπουλο, με αντικείμενο την πλήρη αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τα κινηματογραφικά πράγματα της Eλλάδας, ενώ ήταν και ο εισηγητής του σχεδίου νόμου για την ίδρυση Kρατικής Aκαδημίας Kινηματογράφου. Παραλλαγές της εισήγησης χρησίμευσαν στη διατύπωση του πρώτου “Προγράμματος Σπουδών” του Τμήματος Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ακαδημαϊκή θητεία:
1992 - 2003

1992: Με θέμα τις “Σχέσεις Κινηματογράφου και Ιστορίας” δίδαξε σε ειδικό επιμορφωτικό Σεμινάριο του Centre Culturel “Magasin” της Grenoble.
1993-1997: διδάσκει αρχικά στη Φιλοσοφή Σχολή και κατόπιν στη Σχολή Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Kρήτης το θέμα “Kινηματογράφος και Iστορία”.
2000-2002: Διδασκαλία στο Τμήμα Αρχαιολογίας, Ιστορίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Βόλος) το μάθημα “Σχέσεις Κινηματογράφου και Ιστορίας”.
2003: Διδασκαλία στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στγο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών με το μάθημα “Σχέσεις Κινηματογράφου και Ιστορίας”.

Βιβλιοθήκη-Κινηματογραφικό Αρχείο
1917 - 1991

Στις 5.000 περίπου τίτλους της βιβλιοθήκης του Φ. Λαμπρινού, περιλαμβάνονται σε διάφορες γλώσσες (Ελληνικά, Ρωσικά, Γαλλικά, Αγγλικά, Ιταλικά κ.ά.) βιβλία για τον κινηματογράφο, την ελληνική και διεθνή ιστορία, λογοτεχνία, ποίηση, αισθητική, φιλοσοφία, τέχνες, εικαστικά άλμπουμ και κυρίως, γραπτά τεκμήρια από τις σημειώσεις και τα κείμενα που χρησιμοποίησε κατά καιρούς ο σκηνοθέτης, προκειμένου να δημιουργήσει το έργο του (κινηματογραφικό και γραπτό). Περιλαμβάνονται επίσης σπάνιες εκδόσεις περιοδικών, εντύπων και βιβλίων από τη δεκαετία του 1940, όπως και το αρχείο του πατέρα του Γιώργη Λαμπρινού συγγραφέα ιστορικών βιβλίων όπως το γνωστό «Μορφές του Εικοσιένα» που έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα 8 εκδόσεις.
Ταυτοχρόνως, πλούσιο είναι και το κινηματογραφικό αρχείο με πάρα πολλά υλικά (Επίκαιρα, ντοκυμανταίρ, ταινίες) από την Ελλάδα και τον κόσμο, για ολόκληρο τον εικοστό αιώνα. Ιδιαίτερα πλούσιο είναι επίσης, ο κινηματογραφικό αρχείο του Φ.Λ. που αναφέρεται στη Ρωσική Αυτοκρατορία, στον Μεγάλο Πόλεμο και τη Σοβιετική Ένωση από το 1917 μέχρι το 1991.
Στο προσωπικό του αρχείο, υπάρχει και ένα μέρος των ταινιών του. Τέλος, στα σημαντικά τεκμήρια θα πρέπει να περιληφθεί και το φωτογραφικό αρχείο που αναφέρεται σε γνωστά πρόσωπα και ιστορικές στιγμές του εικοστού αιώνα, στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Τηλεοπτικό Πορτραίτο:
1986 - 2010

1986: Πορτραίτο για την σοβιετική τηλεόραση και συγκεκριμένα για την εκπομπή “Πανόραμα” από τον σκηνοθέτη Ελντάρ Ριαζάνωφ.
1988: Πορτραίτο για τα τηλεοτικά δίκτυα SAT-1 και RTL από τον γερμανό σκηνοθέτη Aλεξάντερ Kλούγκε.
2007: πέντε πεντάλεπτα “αυτο-πορτραίτα” για την εκπομπή “Μαγικός Φανός” του καναλιού “Βουλή-Τηλεόραση” με σκηνοθέτη τον Κώστα Αριστόπουλο.
2010. Η εκπομπή «Ιστορείν και Εξιστορείν» του Γιάννη Τζανετάκου, είχε ως θέμα τη ζωή και το έργο του Φ. Λαμπρινού. ΕΡΤ,

Άλλες δραστηριότητες:
1974 - 2008

1974-1979: Ιδρυτικό μέλος και μέλος του Δ.Σ. της Eταιρείας Eλλήνων Σκηνοθετών.
2000: μέλος της κριτικής επιτροπής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
2000-2002: μέλος του Συμβουλίου Kρίσεων του Eλληνικού Kέντρου Kινηματογράφου.
2005-2007: Μέλος της επιτροπής για την απονομή βραβείων σεναρίου μικρού και μεγάλου μήκους με θέμα από την ελληνική λογοτεχνία που οργανώνει το ΕΚΕΒΙ (Κέντρο Βιβλίου)
2005-2006: Μέλος της οργανωτικής επιτροπής, υπεύθυνος κινηματογραφικού υλικού και κειμενογράφος στην έκθεση που οργάνωσε η ΕΡΤ σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και την Εμπορική Τράπεζα στην “Τεχνόπολη” και τίτλο “Η Αθήνα στον εικοστό αιώνα”.
2005-2007: Σύμβουλος επί πολιτιστικών θεμάτων στον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων.
2005-2007: Υπεύθυνος ειδικού προγράμματος της ΕΡΤ με τον τίτλο “History Doc” το οποίο μέσα από διεθνή Σεμινάρια και Εργαστήρια επιδιώκει την αναβάθμιση των ελληνικών ντοκυμανταίρ με σκοπό τη συμπαραγωγή με ξένους τηλεοπτικούς σταθμούς και εταιρείες παραγωγής για διεθνή διανομή.
2008: μέλος του board of directors του “storydoc”, ενός μη-κερδοσκοπικού φορέα για την προώθηση του ντοκυμανταίρ.

Δημοσιεύσεις:
1961 - 2003

1961-1964: Κριτικός Κινηματογράφου και Υπεύθυνος Καλλιτεχνικής σελίδας στις εφημερίδες “Αυγή”, “Δημοκρατικός Τύπος” και “Δημοκρατική Αλλαγή”.
1975-2006: Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σχετικά με τον κινηματογράφο σε εφημερίδες (“Νέα”, “Βήμα”, “Καθημερινή”, “Αυγή”, “Γαλέρα”) και ελληνικά περιοδικά (“Ιστορικά”, “Kινηματογραφιστής” ) αλλά και σε ξένα βιβλία όπως στο “Le cinema Grec” του Centre George Pompidou, 1995, το κείμενο “Grece et Balkans: similitudes et divergences pendant la periode du muet” σελ. 35, και στην έκδοση του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Βενετίας “La meticcia di fuoco - oltre i continente balcani” La Biennale di Venezia, ed. Lindau Mάρτιος 2.000, σελ. 91 το κείμενο “Grecia e penisola Balkanica”.
1999: Υπεύθυνος του λήμματος “Κινηματογράφος” και κειμενογράφος στην “Εκπαιδευτική Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια” της Εκδοτικής Αθηνών.
2003: Συγγραφή των κεφαλαίων “Ελληνικός Κινηματογράφος” στους τόμους 6-10 της “Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού” σε επιμέλεια του ιστορικού Βασίλη Παναγιωτόπουλου και έκδοση των “Ελληνικών Γραμμάτων”.

Μεταφράσεις:
1996 - 2013

1996: Αντόν Τσέχωφ “Μαύρος καλόγερος” και “Στη χαράδρα” διηγήματα. Εκδ. “Καστανιώτη”
2001: Αντρέα Καμιλέρι “Το άρωμα της νύχτας” μυθιστόρημα. Εκδ. “Πατάκη”.
2015: Μαρίνα Τσβετάγιεβα: «Ο δικός μου Πούσκιν» (υπό έκδοση).
Βιβλιογραφία: 2005: “Iσχύς μου η αγάπη του φακού” - Tα κινηματογραφικά Eπίκαιρα ως τεκμήρια της ιστορίας 1895 - 1940”. (Καστανιώτης 1η έκδοση Μάρτιος, 2η έκδοση Οκτώβριος 2005)
2006: “Λευκά σοσόνια” σεναριακή μυθιστορία. Καστανιώτης
2013: «Χούντα είναι. Θα περάσει;» Τα κινηματογραφικά Επίκαιρα στη διάρκεια της δικτατορίας (1967-1974), Εκδ. Καστανιώτη,
Ξένες γλώσσες: Άριστα Ρωσικά, Iταλικά, Γαλλικά. Μέτρια Γερμανικά και Aγγλικά.